maanantai 12. syyskuuta 2016

Koulukiusaaminen, ahdistuneisuus, paniikkihäiriöt, työpaikkakiusaaminen

Koulut ovat jälleen alkaneet, ja sen ikävä puoli on taas pian esillä. Nimittäin koulukiusaaminen. Kiusaamista on niin paljon erilaista, osa eivät edes itse huomaa kiusaavansa toista. Mitä kiusaaminen on? Kiusaamista on fyysistä sekä psyykkistä. Pahoinpitely, lyöminen, potkiminen, haukkuminen, nimittely, toisten ulkopuolelle jättäminen, etunimestä tai sukunimestä keksittävät pilanimet.

Miksi opettajat ei sitten puutu kiusaamiseen? Opettajat eivät huomaa kaikkea, ja sen minkä he huomaavat, sen he ajattelevat olevan leikkiä. Usein kiusatut eivät uskalla puhua kiusaamisesta kenellekkään.

Monesti vaiettu asia on työpaikkakiusaaminen. Työpaikoillakin aikuiset kiusaavat toisiaan, eivät ehkä niin selvästi kuin koulussa. Yleisin työpaikkakiusaamis "muoto" on syrjintä. Jollekkin ei työpaikalla jutella, "katsotaan vain päälle."

Mitä kiusaaminen tekee nuorelle? Kiusaaminen murentaa itsetuntoa pikkuhiljaa, nuori alkaa miettimään mikä itsessä on vialla kun muut kiusaavat. Pian nuori alkaa uskomaan että on itse syypäänä kiusaamiseen. Nuorelle voi tulla paniikkihäiriöitä, sosiaaliset taidot heikkenevät koska pelkää toisten mielipiteitä.

Minä olin koulukiusattu, minua haukuttiin, potkittiin, lyötiin. Kuulemma olisi kaikille parempi jos olisin kuollut. Aika rajua ala-asteikäiselle... Itse pakenin kiusaamista virtuaalimaailmaan sekä musiikkiin. Musiikki rauhoitti mieltä, ja sen avulla jaksoin eteenpäin. Yläasteella päätin kovettaa nahkani ja tuli kokeiltua kaikenlaista jotten joutuisi kiusatuksi. Voin kertoa ettei se kannattanut. Kadotin "omanitseni" enkä enää ollut omaitseni.


En tiedä mitä tällä blogi-kirjoituksellani haen, mutta kaikki sympatiani menevät koulukiusatuille! Yrittäkää puhua jollekulle kiusaamisesta, se ei ole helppoa mutta se on kannattavaa. Yrittäkää löytää jotain positiivista, esim jokin peli, musiikki, taide tai valokuvaus. Ja muistakaa että kiusaaminen ei johdu teistä, yleensä kiusaajalla on itsellään ongelmia, jotka hän koittaa piilottaa kiusaamalla. Toiset hakevat huomiota kiusaamalla.


                                          









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän viestiä! :)